Αναδείξτε τις....Επιτυχίες Σας!

Συχνά πυκνά, με ρωτούν υποψήφιοι που αναζητούν εργασία το εξής: Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το βιογραφικό μας ούτως ώστε να μας καλούν για περισσότερες συνετεύξεις; Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος είναι να δείξουν στους μελλοντικούς τους εργοδότες ότι μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην εταιρεία τους.  Αυτό μπορεί να γίνει με το να παρουσιάσουν στο βιογραφικό τους μία ξεκάθαραη εικόνα των επιτευγμάτων που έχουν πετύχει στη μέχρι τώρα επαγγελματική τους πορεία. 

Οι εργοδότες αναζητούν λύσεις, θέλουν αποτελέσματα. Όταν ψάχνουν για ένα στέλεχος, καταλήγουν να επιλέγουν τον υποψήφιο που ναι μεν παρουσιάζει την πιο σχετική εμπειρία αλλά κυρίως εκείνον που έχει να επιδείξει ότι έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα στις διάφορες θέσεις που έχει αναλάβει. Εάν, λοιπόν, οι υποψήφιοι καταφέρουν να επιδείξουν αυτό στο βιογραφικό τους, τότε δείχνουν στα στελέχη επιλογής προσωπικού ότι διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ για τη θέση.

Για παράδειγμα, όταν εξετάζω ένα βιογραφικό 
 για κάποια συγκεκριμένη θέση, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι: Τι μπορεί να κάνει αυτός ο υποψήφιος για τη συγκεκριμένη εταιρεία; Είναι ο κατάλληλος για τη θέση; ‘Εχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα ούτως ώστε να δικαιλογήσουν την εργασιακή εμπειρία που παρουσιάζει το βιογραφικό του;

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν όσοι αναζητούν εργασία τα παραπάνω είναι συντάσσοντας ένα βιογραφικό που επικεντρώνεται στα επιτεύγματα και στις ευρύτερες «επιτυχίες» τους σε κάθε θέση. Βιογραφικά που παραθέτουν μόνο καθήκοντα και αρμοδιότητες περνούν σε δεύτερη μοίρα πια.

Όταν συναντώ υποψηφίους για να συντάξουμε το βιογραφικό τους, μου κάνει μεγάλη εντύπωση πόσο δύσκολο τους είναι να επικοινωνήσουν σωστά όλα όσα έχουν κάνει αλλά και να επιλέξουν τί θα πρέπει να πουν.

Προτείνω, λοιπόν, σε υποψηφίους όταν σκέφτονται ποια επιτεύγματα θα συμπεριλάβουν στο βιογραφικό τους, να επικεντρωθούν στα εξής:
1.  Τρία πράγματα από την καριέρα τους για τα οποία είναι περίφανοι.
2.  Ποια είναι  τρία δυνατά τους σημεία;
3.  Ποιο είναι το ανταγωνιστικό τους πλοενέκτημα που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπος;  Για ποιο λόγο θα έπρεπε να τους προτιμήσει ένας εργοδότης από κάποιον άλλο υποψήφιο;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να ενσωματωθούν κατάλληλα στο βιογραφικό τους ούτως ώστε να γίνει πιο ελκυστικό...

Μαρία Μωραγιάννη


Σχόλια

Ο χρήστης Theodora είπε…
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λέτε.. αλλά υπάρχει δυστυχώς και η κατηγορία εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κανεις ένα βιογραφικό όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό (από τεχνικής απόψεως: πτυχία,μεταπτυχιακά)και λιτό, ώστε να επιλεχθεί, ενώ τα υπόλοιπα προσόντα μπορείς να τα αναφέρεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης..(δυνατά σημεία, επιτευγματα κτλ)
Επιπλέον, εγώ προσωπικά, απορώ πως θα μπορούσα να τα παρουσιάσω αυτά στο βιογραφικό μου χωρίς να χαρακτηρισθεί "εκκεντρικό".. Θα μπορούσατε να επισυνάψετε κάποιο υπόδειγμα; Ευχαριστώ για την φιλοξενία..Καλές Διακοπές
Ο χρήστης Μαρία Μωραγιάννη είπε…
Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας. Συμφωνώ ότι ένα βιογραφικό επιβάλλεται να είναι άρτια γραμμένο από τεχνικής απόψεως (σύνταξη, παρουσίαση κλπ.)και σίγουρα θα πρέπει να είναι λιτό. Ακόμα δεν είναι δυνατόν να παραθέσουμε όλα μας τα προσόντα και τα ιδιαίτερα χαρίσματα σε ένα βιογραφικό μιας σελίδας για παράδειγμα. Φυσικά θα μιλήσουμε γι'αυτά πιο αναλυτικά στη συνέτευξη, εφόσον μας δοθεί η ευκαιρία.

Ωστόσο, επιμένω πως είναι αναγκαίο να παρουσιάσουμε στις περιγραφές των θέσεών μας, εκτός από τις αρμοδιότητες που είχαμε έως τώρα, τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες μας για να δείξουμε ποιο είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και γιατί θα έπρεπε μία εταιρεία να μας προσλάβει. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς εκκεντρικότητα και χωρίς έπαρση...Εάν θέλετε κάποια σχετική βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μου και θα χαρώ να σας δώσω ένα παράδειγμα.